1.9 C
Mosonmagyaróvár
2022. december 2, péntek

Verőfény – Szavalóverseny Bécsben

Verőfény – a vers hatalma Bécsben

Versmondó verseny 25. alkalommal

 

Május 14-én tartotta meg a Bécsi Magyar Iskola Verőfény vers-és prózamondó vetélkedőjét. Az Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége égisze alatt működő 25. alkalommal szervezett versmondü versenyt. A Kárpát-medence területéről több mint 90 diák vett részt a megmérettetésen. A bécsi Collegium Hungaricumban tartott eseményen most – szinte először nem tudtak rést venni Kárpátaljáról versmondók  A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Az EMMI Nemzetközi Államtitkárság Kárpát-medencei Köznevelési Főosztályának államtitkára, Lőrinczy Zoltán államtitkár, Nagy Andor Magyarország nagykövete és Beke József, innsbrucki főkonzul. A jubileumi szavalóversenyen Ausztria számos városából – a többi között Linz és Graz magyar iskoláiból, Vorarlbergből –, de Délvidékről és Felvidékről is voltak diákok.

Két csoportban versenyeztek a jelentkezők. Az alsós csoportban Kotolácsi Eszter Ilona óvodás különdíjat kapott. A próza kategóriában  első helyezést Csala Dániel és Füri Abigél ért el, második helyezett Mátyás Sára lett, míg harmadik díjat Benik Antónia kapott.

Vers kategóriában az első és másodikosok közül első lett Bohák Boglárka, második Kotolácsi András Levente, harmadik Szigeti Jázmin Hanna. A harmadik negyedik osztályosok közül első lett Apostol Áron, második Török Szofi és Csengedi Lisa, míg harmadik díjas Egyházi Ákos lett. Negyediknek Balászi Lilient díjazták.

A felsőbb évfolyamnál a prózát és a verset egy kategóriának tekintette a zsűri. A rendkívül nagy létszám okán úgy döntöttek, hogy két első, két második és két harmadik díjat állapítanak meg.

Első helyezést Kiskamoni-Szalay Csongor és Tóth Viktória ért el, míg második helyezett Nagy Bálint és Bohák Enikő lett. Harmadik díjat Gaál Izabella és Pogány Zsófia kapott.  A zsűri különdíját Szepesi Panni érdemelte ki.

Az EMMi említett államtitkárságának különdíját Tóth Katarina kapta, míg Borsche Boglárka az Innsbrucki Főkonzulátus különdíját érdemelte ki.

A díjkiosztás előtt Böröndi Lajos, a Zsűri elnöke, aki 25. alkalommal vett részt a szavalóverseny munkájában elmondta, hogy töretlen az érdeklődés ez iránt a rendezvény iránt, s jó látni a verset szerető gyermekeket, s felkészítőit. S megható, hogy az első versenyen részt vevők gyermekei is megjelennek kis versmondónak. Ez a biztosítéka annak, hogy a vers tovább él, s a hidegülő világban is melengeti szívünket.

Korábbi hírek

Hazádnak rendületlenül

Hazádnak rendületlenül   Mosonmagyaróvár neve a nagyvilágban az 1956. október 26-án eldördült véres sortűzről ismert. A vidéki sortüzek közül itt szedte legtöbb áldozatát a terror. Az...

Napló 2007-2010 – Jegyzetek a Hold túlsó oldaláról

  Rejtelmes címet adott Böröndi Lajos három év jegyzeteit közreadva, sejtetve, hogy a határszéli kisváros közéletének "tikos", ismeretlen oldalát tárja fel. A napló kíméletlenül írja...

Egy izgalmas könyv bemutatója Hegysúron

Hegysúrról   A Dunamneti síkság festői szépségű környezetében, Pozsonytól huszonöt kilométerre keletre, fekszik a takaros falucska - Hegysúr. Ez a község, melynek megközelítően 650 lakosa van...

Gödörszellőztetés

Gödörszellőztetés   Még április végén, május elején körbeásta az EON a Manninger lakótelepet, szép kis gödrök maradtak utána. Aztán jött a szünet, a gödörszellőztetés. A körbekerített árkok...