25.3 C
Mosonmagyaróvár
2024. július 19, péntek

Szavalóverseny Linzben

Verőfény – Szavalóverseny Linzben

 

A bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége immár 25 éve minden évben szavalóversenyt rendez az óvodás korosztálytól a felnőttig elsősorban a Bécsi Magyar Iskola növendékeinek, amelyen meghívott vendégként burgenlandi, olykor felső ausztriai tanulók is részt vesznek, s nem ritkán a Kárpát-medence más országaiból is jönnek nebulók.

A világjárvány miatt volt ugyan egy év kihagyás, s az idén aztán rendhagyó módon linzi székhellyel rendezték meg a versenyt.

A résztvevők számát bizonyára befolyásolta a nem éppen legmegfelelőbb időpont, ugyanis advent első hetének szombatjára várták a linzi magyarok a résztvevőket. Bécsből egy busznyi nebuló érkezett a zord időjárás ellenére ebbe a gyönyörű városba.

A közel két tucatnyi versenyző a Petőfi-évre való tekintettel elsősorban Petőfi versekkel készült, s a zsűri elnöke, Böröndi Lajos szerint, szinte mindenki hibátlanul mondta el a választott verset.

Az elnök szerint, aki a két és fél évtized alatt végig elnökölte a versenyt, a felkészült, anyanyelvüket szerető nebulók sikere a szülőké is, akik az erős német nyelvi környezet ellenére az identitás őrzői, s a közösség életben tartói.

Az idén mindösszesen egy tanulónak volt második nyelve a magyar (Bécsben ez korábban többeknél előfordult), azonban ő sem maradt el társai mögött.

Az óvodások között Oberleitner Stella versmondása ragadta meg a zsűri figyelmét. Az alsós korosztály első helyezettje Erős Anna lett, második Oberleitner Nils. Két harmadik helyezés született: Németh Máté és Horváth Soma állhatott fel a dobogó képzeletbeli harmadik fokára.

A nagyobbak közt Németh Gréta bizonyult a legjobbnak, míg második Balázsy Lilien, s harmadik Naszvetter Regina lett.

Korábbi hírek

Polgármesterválasztás – Mosonmagyaróvár 2024

A polgármester-választás során leadott érvényes szavazatok 4 jelölt Rendezés SZABÓ MIKLÓS MPKEMomentumMSZPMMNLMP – Zöldek Polgármester 51,50% (7162) DR. ÁRVAY ISTVÁN FIDESZKDNP 37,75% (5250) DR. KERESZTÉLY RITA REFLEXUM EgyesületDKJobbik 6,05% (841) TAKÁCS MIKLÓS Mi Hazánk 4,70% (654)

Szavalóverseny Linzben

Verőfény – Szavalóverseny Linzben   A bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége immár 25 éve minden évben szavalóversenyt rendez az óvodás korosztálytól a felnőttig elsősorban...

Pintér Éva elment – A színek vonzásában

Pintér Éva, mosoni festőművész 82 éves korában elhunyt. Egy hét évvel ezelőtti miniinterjúval búcsúzunk tőle B.L./HELYI HÍRADÓK- 2016. augusztus 22. | 08:50:07 Kiemelt kép - Pintér Éva...