22.6 C
Mosonmagyaróvár
2024. május 25, szombat

Pintér Éva elment – A színek vonzásában

Pintér Éva, mosoni festőművész 82 éves korában elhunyt. Egy hét évvel ezelőtti miniinterjúval búcsúzunk tőle

B.L./HELYI HÍRADÓK– 2016. augusztus 22. | 08:50:07

Kiemelt kép – Pintér Éva festőművész alkotásai előtt (Fotó: Böröndi Lajos)

A Kormos István-díjas festőművész számos külföldi és hazai tárlat után szülővárosában mutatkozott be a hét végén. Pintér Éva gyűjteményes tárlata a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban szeptember közepéig látható.

Fél évszázad a színek vonzásában a címe Pintér Éva tárlatának, amely az elmúlt ötven év alkotásaiból válogatott, s áttekintő képet nyújt a Mosonban élő alkotó életművéből. A kiállítást Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

„Azért ez a cím, mert számomra rendkívüli erővel bírnak a színek” – mondja a festőművész a tárlatmegnyitó után a Helyi Híradóknak. „Szeretem a virágokat, nem csak azért, mert öreg kertemben számtalan virágot nevelek, hanem mert megnyugtatnak, a zajos világban a csendet, az örökkévalóságot jelentik. A virágok színét a kertem színei adják, a másik éltetőm a Mosoni-Duna. Nem messze folyik a házamtól, szeretek arra sétálni, a víz éltető elemem. A téli Duna part is feltölt, sok téli képet festettem, de igazán a tavasz az évszakom. Örülök, hogy szülővárosomban állíthatok ki, s remélem, sokan megnézik a képeket, s segíti a látogatókat felismerni abban, hogy milyen csodálatos világ veszi őket körül” – teszi hozzá.

Pintér Éva 1940-ben született Mosonmagyaróváron, 10 évesen Tallós Prohászka István tanítványa, Ék Sándor, Hincz Gyula Kokas Ignác és Kórusz József tanította a Képzőművészeti Főiskolán. Korábban eljutott a modern fölfogásokhoz is, de közben kialakította mai dekoratív, fátyolos szürrealizmusát.

Mosonmagyaróváron ő hozta létre a Tallós Prohászka István Társaságot, képei számos hazai és külföldi gyűjteményben megtalálhatóak.

Korábbi hírek

Szavalóverseny Linzben

Verőfény – Szavalóverseny Linzben   A bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége immár 25 éve minden évben szavalóversenyt rendez az óvodás korosztálytól a felnőttig elsősorban...

Pintér Éva elment – A színek vonzásában

Pintér Éva, mosoni festőművész 82 éves korában elhunyt. Egy hét évvel ezelőtti miniinterjúval búcsúzunk tőle B.L./HELYI HÍRADÓK- 2016. augusztus 22. | 08:50:07 Kiemelt kép - Pintér Éva...

Előzetes: Utazás külföldre útlevél nélkül

Előzetes! Karácsonyra jelenik meg S. Halász Márta: Utazás küldföldre útlevél nélkül című dokumentumkötete. A köny három részből áll: a szerző gyermekkori emlékének leírását közli elsőként...