15.1 C
Mosonmagyaróvár
2022. július 6, szerda

Pathy Lívia kitüntetése

A felsőőri két tanítási nyelvű gimnázium tanár a Pathy Lívia, aki a napokban vette a magyar nyelv megőrzése érdekében végzett tevékenységéért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Nagy Andor nagykövet úrtól.

A kitüntetési ünnepségen a mosoni származású kitüntetettet Böröndi Lajos tanár laudálta.

“Aki tanárnak kiváló, az embernek is az

Tanárnak lenni talán a legcsodálatosabb hivatás. Látni a világra csodálkozó gyermekeket, életük egy szakaszának részese lenni, s örülni sikereiknek, bánatukban együtt szomorkodni velük. Tanárnak lenni nem könnyű, hiszen egész életet kíván. Jó tanárnak lenni még nehezebb. Állandóan készen kell lenni, hogy ha kell, együtt örülj diákjaiddal, ha gondjuk van, mindig velük lehess.

Pathy Lívia igazi tanár, egész életét ez a hivatás tölti ki, tanítson akár Mosonmagyaróváron pályakezdőként, vagy a felsőőri iskolában.

Még az 1980-as években ismertem meg, rövid ideig együtt tanítottunk a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban. Azután, hogy Ausztriába ment férjhez, a közös ügyek ismét összehoztak bennünket. Egyre többet hallottam róla, s végül már-már rendszeresnek volt mondható kapcsolatunk. Nem véletlen, hiszen a Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumban olyan példamutató munkát végzett, amely mint Burgenlandban, mint Győrött és Budapesten is kivívta a pályatársak elismerését. Számára ugyanis a tanítás több, jóval több oktatásnál, kutatás is, új módszerek elsajátításának kötelessége, tankönyvírás, magyar kompetencia-orientált tananyagok fejlesztése, továbbképzésekbe való bekapcsolódás.

Fáradhatatlan erőfeszítéssel küzd a magyar nyelv megmaradásáért Burgenlandban, a magyar nyelv oktatásának megkönnyítésére nyelvkönyveket írt, illetve számos kiadvány szerkesztője, lektora, fordítója.

A gimnáziumból kikerülő diákjainak útravalóul átadja, hogy hogyan ápolják tovább a magyar nyelvet, ösztönzi őket, hogy gyermekeiknek adják tovább. Hogy a magyar nyelv és kultúra fennmaradjon Burgenlandban, legyenek ők is részei ennek a sokszínű Európának.

Pathy Lívia a Burgenlandi Oktatási Igazgatóság magyar nyelv középiskolai, illetve szakközépiskolai oktatásáért felelős szakfelügyelője. Az oktatás – épp összetettsége miatt – nagy örömet jelent számára, mind az anyanyelvi oktatás terén a burgenlandi magyarok között végzett munkájában, mind az idegennyelv-oktatás terén is. Bárki, aki Pathy Líviát ismeri, tudja, milyen sokoldalú, kreatív a pedagógiai kérdésekben, milyen sikeres a szülői-, illetve diákképviselőkkel folytatott kapcsolatában.

Most, hogy Magyarország kormánya Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesíti, kifejezi elismerését mindazért, amit Pathy Lívia évtizedek óta alázattal végez: ebben a csodálatos régióban világra nyitja a gyermekek szemét.

Köszönöm, hogy elsőként én köszönthetem, és gratulálhatok neki e rangos kitüntetéshez!”

Korábbi hírek

A felejtés lenne a legnagyobb szégyen

Városunk történetének legsötétebb, legszörnyűbb éve volt 1944. Olyan szégyenfolt, amely letörölhetetlen. Olyan fájdalom, amelyet csak enyhíteni lehet, elmulasztani nem. És a felejtés lenne a...

Pathy Lívia kitüntetése

A felsőőri két tanítási nyelvű gimnázium tanár a Pathy Lívia, aki a napokban vette a magyar nyelv megőrzése érdekében végzett tevékenységéért a Magyar Arany...

Idén háromnapos a Ladikos Fesztivál Mecséren

  Fergeteges Fesztivál a mecséri Duna parton A Covid előtti állapotokat szeretné újra felidézni idén a mecséri Duna parton a XVII. Ladikos Fesztivál június 10-12. között....

Gál Sándorra emlékeztek

A Kassához közeli Buzitán Gál Sándorra emlékeztek május 20-21-én. Az egy évvel ezelőtt elhunyt felvidéki író költő ebben a szép kis faluba költözött néhány...

Verőfény – Szavalóverseny Bécsben

Verőfény – a vers hatalma Bécsben Versmondó verseny 25. alkalommal   Május 14-én tartotta meg a Bécsi Magyar Iskola Verőfény vers-és prózamondó vetélkedőjét. Az Ausztriai Magyar Egyesületek...