4.3 C
Mosonmagyaróvár
2024. április 25, csütörtök

Pathy Lívia kitüntetése

A felsőőri két tanítási nyelvű gimnázium tanár a Pathy Lívia, aki a napokban vette a magyar nyelv megőrzése érdekében végzett tevékenységéért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Nagy Andor nagykövet úrtól.

A kitüntetési ünnepségen a mosoni származású kitüntetettet Böröndi Lajos tanár laudálta.

“Aki tanárnak kiváló, az embernek is az

Tanárnak lenni talán a legcsodálatosabb hivatás. Látni a világra csodálkozó gyermekeket, életük egy szakaszának részese lenni, s örülni sikereiknek, bánatukban együtt szomorkodni velük. Tanárnak lenni nem könnyű, hiszen egész életet kíván. Jó tanárnak lenni még nehezebb. Állandóan készen kell lenni, hogy ha kell, együtt örülj diákjaiddal, ha gondjuk van, mindig velük lehess.

Pathy Lívia igazi tanár, egész életét ez a hivatás tölti ki, tanítson akár Mosonmagyaróváron pályakezdőként, vagy a felsőőri iskolában.

Még az 1980-as években ismertem meg, rövid ideig együtt tanítottunk a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban. Azután, hogy Ausztriába ment férjhez, a közös ügyek ismét összehoztak bennünket. Egyre többet hallottam róla, s végül már-már rendszeresnek volt mondható kapcsolatunk. Nem véletlen, hiszen a Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumban olyan példamutató munkát végzett, amely mint Burgenlandban, mint Győrött és Budapesten is kivívta a pályatársak elismerését. Számára ugyanis a tanítás több, jóval több oktatásnál, kutatás is, új módszerek elsajátításának kötelessége, tankönyvírás, magyar kompetencia-orientált tananyagok fejlesztése, továbbképzésekbe való bekapcsolódás.

Fáradhatatlan erőfeszítéssel küzd a magyar nyelv megmaradásáért Burgenlandban, a magyar nyelv oktatásának megkönnyítésére nyelvkönyveket írt, illetve számos kiadvány szerkesztője, lektora, fordítója.

A gimnáziumból kikerülő diákjainak útravalóul átadja, hogy hogyan ápolják tovább a magyar nyelvet, ösztönzi őket, hogy gyermekeiknek adják tovább. Hogy a magyar nyelv és kultúra fennmaradjon Burgenlandban, legyenek ők is részei ennek a sokszínű Európának.

Pathy Lívia a Burgenlandi Oktatási Igazgatóság magyar nyelv középiskolai, illetve szakközépiskolai oktatásáért felelős szakfelügyelője. Az oktatás – épp összetettsége miatt – nagy örömet jelent számára, mind az anyanyelvi oktatás terén a burgenlandi magyarok között végzett munkájában, mind az idegennyelv-oktatás terén is. Bárki, aki Pathy Líviát ismeri, tudja, milyen sokoldalú, kreatív a pedagógiai kérdésekben, milyen sikeres a szülői-, illetve diákképviselőkkel folytatott kapcsolatában.

Most, hogy Magyarország kormánya Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesíti, kifejezi elismerését mindazért, amit Pathy Lívia évtizedek óta alázattal végez: ebben a csodálatos régióban világra nyitja a gyermekek szemét.

Köszönöm, hogy elsőként én köszönthetem, és gratulálhatok neki e rangos kitüntetéshez!”

Korábbi hírek

Szavalóverseny Linzben

Verőfény – Szavalóverseny Linzben   A bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége immár 25 éve minden évben szavalóversenyt rendez az óvodás korosztálytól a felnőttig elsősorban...

Pintér Éva elment – A színek vonzásában

Pintér Éva, mosoni festőművész 82 éves korában elhunyt. Egy hét évvel ezelőtti miniinterjúval búcsúzunk tőle B.L./HELYI HÍRADÓK- 2016. augusztus 22. | 08:50:07 Kiemelt kép - Pintér Éva...

Előzetes: Utazás külföldre útlevél nélkül

Előzetes! Karácsonyra jelenik meg S. Halász Márta: Utazás küldföldre útlevél nélkül című dokumentumkötete. A köny három részből áll: a szerző gyermekkori emlékének leírását közli elsőként...