9.7 C
Mosonmagyaróvár
2023. április 1, szombat

Pathy Lívia kitüntetése

A felsőőri két tanítási nyelvű gimnázium tanár a Pathy Lívia, aki a napokban vette a magyar nyelv megőrzése érdekében végzett tevékenységéért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Nagy Andor nagykövet úrtól.

A kitüntetési ünnepségen a mosoni származású kitüntetettet Böröndi Lajos tanár laudálta.

“Aki tanárnak kiváló, az embernek is az

Tanárnak lenni talán a legcsodálatosabb hivatás. Látni a világra csodálkozó gyermekeket, életük egy szakaszának részese lenni, s örülni sikereiknek, bánatukban együtt szomorkodni velük. Tanárnak lenni nem könnyű, hiszen egész életet kíván. Jó tanárnak lenni még nehezebb. Állandóan készen kell lenni, hogy ha kell, együtt örülj diákjaiddal, ha gondjuk van, mindig velük lehess.

Pathy Lívia igazi tanár, egész életét ez a hivatás tölti ki, tanítson akár Mosonmagyaróváron pályakezdőként, vagy a felsőőri iskolában.

Még az 1980-as években ismertem meg, rövid ideig együtt tanítottunk a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban. Azután, hogy Ausztriába ment férjhez, a közös ügyek ismét összehoztak bennünket. Egyre többet hallottam róla, s végül már-már rendszeresnek volt mondható kapcsolatunk. Nem véletlen, hiszen a Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumban olyan példamutató munkát végzett, amely mint Burgenlandban, mint Győrött és Budapesten is kivívta a pályatársak elismerését. Számára ugyanis a tanítás több, jóval több oktatásnál, kutatás is, új módszerek elsajátításának kötelessége, tankönyvírás, magyar kompetencia-orientált tananyagok fejlesztése, továbbképzésekbe való bekapcsolódás.

Fáradhatatlan erőfeszítéssel küzd a magyar nyelv megmaradásáért Burgenlandban, a magyar nyelv oktatásának megkönnyítésére nyelvkönyveket írt, illetve számos kiadvány szerkesztője, lektora, fordítója.

A gimnáziumból kikerülő diákjainak útravalóul átadja, hogy hogyan ápolják tovább a magyar nyelvet, ösztönzi őket, hogy gyermekeiknek adják tovább. Hogy a magyar nyelv és kultúra fennmaradjon Burgenlandban, legyenek ők is részei ennek a sokszínű Európának.

Pathy Lívia a Burgenlandi Oktatási Igazgatóság magyar nyelv középiskolai, illetve szakközépiskolai oktatásáért felelős szakfelügyelője. Az oktatás – épp összetettsége miatt – nagy örömet jelent számára, mind az anyanyelvi oktatás terén a burgenlandi magyarok között végzett munkájában, mind az idegennyelv-oktatás terén is. Bárki, aki Pathy Líviát ismeri, tudja, milyen sokoldalú, kreatív a pedagógiai kérdésekben, milyen sikeres a szülői-, illetve diákképviselőkkel folytatott kapcsolatában.

Most, hogy Magyarország kormánya Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesíti, kifejezi elismerését mindazért, amit Pathy Lívia évtizedek óta alázattal végez: ebben a csodálatos régióban világra nyitja a gyermekek szemét.

Köszönöm, hogy elsőként én köszönthetem, és gratulálhatok neki e rangos kitüntetéshez!”

Korábbi hírek

Eltemettük Kerék Imre költőt

A Tata-agostyáni Emlékerdőben ma elbúcsúztunk Kerék Imre költő barátomtól, akit befogadott, magába ölelt a természet. Nagy költő ment el, aki még élte és írta...

Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját

In memoriam Mosonmagyaróvár,1956   ·  Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját Miközben a „Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér” elnevezésű, hivatalosan 1956-os emlékpark, mint történelmi emlékhely (egyébként a...

Meghalt Kerék Imre

Nekrológ, Kerék Imre munkásságáról szóló írásunk a Szél-járás idei első számában lesz olvasható!

Holocaust kiállítás a Várban

A művészet elmondhatatlan tolmácsa címmel nyílt interaktív kiállítás a Várban Mosonmagyaróvárott. A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium meghívására, a Mosonmagyaróvári Várral összefogva jön létre a kiállítás diákok...

A doni áldozatokra emlékeznek

Harmincegy éve emlékeznek január 12-én Püskin a Donnál elesett hősökre. AZ idén sem lesz ez másképp. Program a mellékelt meghívóban.