19.4 C
Mosonmagyaróvár
2024. június 16, vasárnap

Napló 2007-2010 – Jegyzetek a Hold túlsó oldaláról

 

Rejtelmes címet adott Böröndi Lajos három év jegyzeteit közreadva, sejtetve, hogy a határszéli kisváros közéletének “tikos”, ismeretlen oldalát tárja fel. A napló kíméletlenül írja lel a szerző szemszögéből azokat a történéseket, amelyek tipikusnak is mondhatók, s amelyek szerinte bepiszkították a város közéletét.

A hátlapra nyomtatott ajánlót másoljuk ide:

Ez a könyv Böröndi Lajos naplójegyzeteit tartalmazza 2007 és 2011 között. A szerző – aki költőként 16 verseskötetet jegyez – 1989-től vezet naplót, szinte naponta írja le benyomásait a körülötte lévő világról.  Följegyzi az általa elkészített ételek receptjeit, s verseket, verstöredékeket rögzít. Az Összegyűrt idő című (Bécs, 2005) válogatott verseinek gyűjteménye korábbi jegyzeteit is tartalmazza.

Aki ezt a naplót olvassa, az bepillantást nyer Mosonmagyaróvár közéletének változásaiba, az értelmiség lét kisszerűségeibe, nem mindig tisztességes harcaiba.

Bár a szerző életének egyik válságos idővalluma a jelzett időszak, de mégis derűs a hangvétel, szarkasztikus a stílus. S az olvasóval együtt a költő is ráébred arra, hogy a pillanat fényében nagy dolgoknak tűnő jelenségek, tények, milyen kisszerűek sokszor.

Nem visszaemlékezést tart kezében az olvasó, hanem napi jegyzeteket. Lehet, hogy néha igazságtalan minősítésekkel találkozik, de a szerző úgy gondolja, e korszak mosonmagyaróvári történéseit le kellett jegyeznie, mert az utókor e korszakkal is úgy bánna, mint a megelőzőkkel: megszépítené, meghamisítaná azt.

A könyvben említettek személyek jórészt közszereplők, a szerző névvel nevezi azokat, akik nevét megörökíteni gondolja. Hogy nem mindenkit, annak csak egy oka van, úgy vélte e jegyzetek születésekor, néhány szereplő neve ne általa maradjon az utókorra.

A kötet könyvárusi forgalomba nem kerül, hozzájutni csak a kiadótól lehet. Megrendeléseket az info@mosonvarmegye.eu, a mosonvarmegyekft@gmail.com e-mail címen fogad a kiadó. A megrendelők sárga csekken fizethetik be a könyv árát, majd számlával együtt a kiadó postázza a kötetet. (Magánszemélyeknek 3000, közületeknek 5000 Ft a 380 oldalas könyv ára.)

 

Korábbi hírek

Szavalóverseny Linzben

Verőfény – Szavalóverseny Linzben   A bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége immár 25 éve minden évben szavalóversenyt rendez az óvodás korosztálytól a felnőttig elsősorban...

Pintér Éva elment – A színek vonzásában

Pintér Éva, mosoni festőművész 82 éves korában elhunyt. Egy hét évvel ezelőtti miniinterjúval búcsúzunk tőle B.L./HELYI HÍRADÓK- 2016. augusztus 22. | 08:50:07 Kiemelt kép - Pintér Éva...

Előzetes: Utazás külföldre útlevél nélkül

Előzetes! Karácsonyra jelenik meg S. Halász Márta: Utazás küldföldre útlevél nélkül című dokumentumkötete. A köny három részből áll: a szerző gyermekkori emlékének leírását közli elsőként...