9.7 C
Mosonmagyaróvár
2023. április 1, szombat

Napló 2007-2010 – Jegyzetek a Hold túlsó oldaláról

 

Rejtelmes címet adott Böröndi Lajos három év jegyzeteit közreadva, sejtetve, hogy a határszéli kisváros közéletének “tikos”, ismeretlen oldalát tárja fel. A napló kíméletlenül írja lel a szerző szemszögéből azokat a történéseket, amelyek tipikusnak is mondhatók, s amelyek szerinte bepiszkították a város közéletét.

A hátlapra nyomtatott ajánlót másoljuk ide:

Ez a könyv Böröndi Lajos naplójegyzeteit tartalmazza 2007 és 2011 között. A szerző – aki költőként 16 verseskötetet jegyez – 1989-től vezet naplót, szinte naponta írja le benyomásait a körülötte lévő világról.  Följegyzi az általa elkészített ételek receptjeit, s verseket, verstöredékeket rögzít. Az Összegyűrt idő című (Bécs, 2005) válogatott verseinek gyűjteménye korábbi jegyzeteit is tartalmazza.

Aki ezt a naplót olvassa, az bepillantást nyer Mosonmagyaróvár közéletének változásaiba, az értelmiség lét kisszerűségeibe, nem mindig tisztességes harcaiba.

Bár a szerző életének egyik válságos idővalluma a jelzett időszak, de mégis derűs a hangvétel, szarkasztikus a stílus. S az olvasóval együtt a költő is ráébred arra, hogy a pillanat fényében nagy dolgoknak tűnő jelenségek, tények, milyen kisszerűek sokszor.

Nem visszaemlékezést tart kezében az olvasó, hanem napi jegyzeteket. Lehet, hogy néha igazságtalan minősítésekkel találkozik, de a szerző úgy gondolja, e korszak mosonmagyaróvári történéseit le kellett jegyeznie, mert az utókor e korszakkal is úgy bánna, mint a megelőzőkkel: megszépítené, meghamisítaná azt.

A könyvben említettek személyek jórészt közszereplők, a szerző névvel nevezi azokat, akik nevét megörökíteni gondolja. Hogy nem mindenkit, annak csak egy oka van, úgy vélte e jegyzetek születésekor, néhány szereplő neve ne általa maradjon az utókorra.

A kötet könyvárusi forgalomba nem kerül, hozzájutni csak a kiadótól lehet. Megrendeléseket az info@mosonvarmegye.eu, a mosonvarmegyekft@gmail.com e-mail címen fogad a kiadó. A megrendelők sárga csekken fizethetik be a könyv árát, majd számlával együtt a kiadó postázza a kötetet. (Magánszemélyeknek 3000, közületeknek 5000 Ft a 380 oldalas könyv ára.)

 

Korábbi hírek

Eltemettük Kerék Imre költőt

A Tata-agostyáni Emlékerdőben ma elbúcsúztunk Kerék Imre költő barátomtól, akit befogadott, magába ölelt a természet. Nagy költő ment el, aki még élte és írta...

Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját

In memoriam Mosonmagyaróvár,1956   ·  Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját Miközben a „Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér” elnevezésű, hivatalosan 1956-os emlékpark, mint történelmi emlékhely (egyébként a...

Meghalt Kerék Imre

Nekrológ, Kerék Imre munkásságáról szóló írásunk a Szél-járás idei első számában lesz olvasható!

Holocaust kiállítás a Várban

A művészet elmondhatatlan tolmácsa címmel nyílt interaktív kiállítás a Várban Mosonmagyaróvárott. A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium meghívására, a Mosonmagyaróvári Várral összefogva jön létre a kiállítás diákok...

A doni áldozatokra emlékeznek

Harmincegy éve emlékeznek január 12-én Püskin a Donnál elesett hősökre. AZ idén sem lesz ez másképp. Program a mellékelt meghívóban.