14.1 C
Mosonmagyaróvár
2023. szeptember 26, kedd

Napló 2007-2010 – Jegyzetek a Hold túlsó oldaláról

 

Rejtelmes címet adott Böröndi Lajos három év jegyzeteit közreadva, sejtetve, hogy a határszéli kisváros közéletének “tikos”, ismeretlen oldalát tárja fel. A napló kíméletlenül írja lel a szerző szemszögéből azokat a történéseket, amelyek tipikusnak is mondhatók, s amelyek szerinte bepiszkították a város közéletét.

A hátlapra nyomtatott ajánlót másoljuk ide:

Ez a könyv Böröndi Lajos naplójegyzeteit tartalmazza 2007 és 2011 között. A szerző – aki költőként 16 verseskötetet jegyez – 1989-től vezet naplót, szinte naponta írja le benyomásait a körülötte lévő világról.  Följegyzi az általa elkészített ételek receptjeit, s verseket, verstöredékeket rögzít. Az Összegyűrt idő című (Bécs, 2005) válogatott verseinek gyűjteménye korábbi jegyzeteit is tartalmazza.

Aki ezt a naplót olvassa, az bepillantást nyer Mosonmagyaróvár közéletének változásaiba, az értelmiség lét kisszerűségeibe, nem mindig tisztességes harcaiba.

Bár a szerző életének egyik válságos idővalluma a jelzett időszak, de mégis derűs a hangvétel, szarkasztikus a stílus. S az olvasóval együtt a költő is ráébred arra, hogy a pillanat fényében nagy dolgoknak tűnő jelenségek, tények, milyen kisszerűek sokszor.

Nem visszaemlékezést tart kezében az olvasó, hanem napi jegyzeteket. Lehet, hogy néha igazságtalan minősítésekkel találkozik, de a szerző úgy gondolja, e korszak mosonmagyaróvári történéseit le kellett jegyeznie, mert az utókor e korszakkal is úgy bánna, mint a megelőzőkkel: megszépítené, meghamisítaná azt.

A könyvben említettek személyek jórészt közszereplők, a szerző névvel nevezi azokat, akik nevét megörökíteni gondolja. Hogy nem mindenkit, annak csak egy oka van, úgy vélte e jegyzetek születésekor, néhány szereplő neve ne általa maradjon az utókorra.

A kötet könyvárusi forgalomba nem kerül, hozzájutni csak a kiadótól lehet. Megrendeléseket az info@mosonvarmegye.eu, a mosonvarmegyekft@gmail.com e-mail címen fogad a kiadó. A megrendelők sárga csekken fizethetik be a könyv árát, majd számlával együtt a kiadó postázza a kötetet. (Magánszemélyeknek 3000, közületeknek 5000 Ft a 380 oldalas könyv ára.)

 

Korábbi hírek

Helytörténészi találkozó a felvidék Udvardon

Újabb mérföldkőhöz érkezett Udvard   A jövőt csak akkor formálhatjuk megfelelően, ha ismerjük múltunkat és őseink erényeit. Ehhez pedig szükség van azok áldozatos munkájára is, akik...

Megjelent a szél-járás második száma

Gazdag tartalommal jelentkezett a szél-járás, a régió kulturális folyóirata. Az irodalom rovatban Jávor Miklós debütál novellájával, de  az olvasó megismerkedhet a Szigetköz Natúrpark történetével,...

Szél-járás

Az idén 16. évfolyamába lépett szél-járás folyóirat első száma a napokban lát napvilágot. A történelmi régió egyetlen kulturális folyóirata most is szemléz Bécs, Pozsony,...