9.7 C
Mosonmagyaróvár
2023. március 31, péntek

Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját

Miközben a „Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér” elnevezésű, hivatalosan 1956-os emlékpark, mint történelmi emlékhely (egyébként a megyei értéktár része is) használati tervére kérik az észrevételeket ( ld. mosonmagyarovar.hu), addig a február 25-ére, a kommunizmus áldozatainak az emléknapjára igyekvőket az a látvány fogadta, hogy meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját. Két oldalról is zöld festékkel fújták le a Németh Alajos által 2014-ben faragott emlékoszlopot. A mellette lévő emlékkő környéke pedig csikktengerben úszik.
Azt nem tudom, hogy az emlékezést szervező Mosonmagyaróvári 1956-os Egyesület, amint észlelte ezt a gyalázatot kihívta-e a rendőrséget, tett-e feljelentést vagy azóta tett-e bármilyen bejelentést a város felé, de azt tudom, hogy nem a festék néma eltávolítása a megoldás. Sőt! A gyalázatról be kell számolnia a sajtónak, a tévének is! S nem csak a helyinek! Itt nem a belvárosi virágtartókból kidobált virágok elkövetőit kell keresni, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékező emlékoszlop meggyalázóit, akik, ha nem keresik meg őket, akkor legközelebb, akár az 1956. október 26-ai sortűz áldozataira emlékező kopjafákat fogják kitépni és szétdobálni vagy Rieger Tibor Golgota emlékművét fogják lefestékszórózni?!
A térnek úgy látszik nemcsak a használati tervét szükséges meghatározni, mint történelmi emlékhely, hanem annak védelmi tervét is meg kell fogalmazni, azt nyilvánossá tenni és betartását megkövetelni!
Látható, hogy az 1956-os sortüzet lövető laktanya milyen állapotban van. A kérdés már régóta nem az, hogy lesz-e belőle XX. Század Múzeum. Ahogy az sem, hogy lesz-e a helyén egy új piarista iskola. Egyik sem lesz! A kérdés az, hogy a piaristák visszaadták-e a városnak ezt az épületet a hozzárendelt területekkel együtt vagy ők fognak ingatlanhasznosításba?! Kié vagy laktanya? Mi lesz veled laktanya? Lebontanak és társasházas lakóparkokat épülnek helyedre? Akkor milyen „határőrlaktanya előtti tér” történelmi emlékhely? Az 1956-os emlékpark (1992 óta) a történelmi emlékhely. Az illetékesekben ezt is tudatosítani kellene, mielőtt véglegesítik azt a bizonyos használati tervet és egyúttal elkészítik a tér védelmi tervét is!
Simon Zsuzsanna, 1956-os emlékmegőrző
Mosonmagyaróvár, 2023.03.05.

Korábbi hírek

Eltemettük Kerék Imre költőt

A Tata-agostyáni Emlékerdőben ma elbúcsúztunk Kerék Imre költő barátomtól, akit befogadott, magába ölelt a természet. Nagy költő ment el, aki még élte és írta...

Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját

In memoriam Mosonmagyaróvár,1956   ·  Meggyalázták a Gyásztéren az 1956-os mártírok kopjafáját Miközben a „Mosonmagyaróvár, a határőrlaktanya előtti tér” elnevezésű, hivatalosan 1956-os emlékpark, mint történelmi emlékhely (egyébként a...

Meghalt Kerék Imre

Nekrológ, Kerék Imre munkásságáról szóló írásunk a Szél-járás idei első számában lesz olvasható!

Holocaust kiállítás a Várban

A művészet elmondhatatlan tolmácsa címmel nyílt interaktív kiállítás a Várban Mosonmagyaróvárott. A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium meghívására, a Mosonmagyaróvári Várral összefogva jön létre a kiállítás diákok...

A doni áldozatokra emlékeznek

Harmincegy éve emlékeznek január 12-én Püskin a Donnál elesett hősökre. AZ idén sem lesz ez másképp. Program a mellékelt meghívóban.