22.6 C
Mosonmagyaróvár
2024. május 25, szombat

Betakarítás

Betakarítás

Számbaveszi Isten szeretteit, s közéjük iktatja az év elején elment Kerék Imrét és Saitos Lajost. Nekünk itt hagyva életművüket, hogy azok alapján beiktathassuk azok közé, akik gyarapították a magyar kultúrát, akik kiszitálták a hamuból a gyémántot.
A halál veszteség. De ez a veszteség egyben felszólítás is, hogy mérjük fel az alig felmérhetőt, számoljuk meg a gabonazsákokat, amelyekben ott rejlik a búzaszem, a jövő ígérete.
S ha az elmúlt év végét is idevesszük, akkor Duray Miklósra is gondolnunk kell, s azzal a nyugtalanító érzéssel, hogy nem becsültük eléggé. Hogy értékén alul mértük teljesítményét, mint az említett két költőét.
De hát ilyen a természetünk, tehetnénk hozzá, mintha felmenthetnénk ezzel magunkat. Igen, ilyenek vagyunk. Kitüntetjük halottainkat posztumusz érdemjelekkel, szobrokat, táblákat emelünk nekik, mint sok elődüknek, de hogy életükben elég elismerésben részesítettük volna őket, s fölemeltük volna a telefont, amikor kellett volna, azt már nem tettük meg.
Temetni tudunk. Pompás koszorúkkal borítjuk el a sírokat, hatalmas márványtömbökkel torlaszoljuk el a kivezető utat.
Ők azonban már múlhatatlan derűvel tekintenek le ránk valahonnét, abból a világból, amiben
erősen hinni kell, hogy itt lent ne vesszünk el végleg.
Betakarítja Isten a termést. S talán rápillantva a most előtte állókra, felcsillan egy kis öröm is a szemében: mégis van remény? S mi Babits Jónására gondolva újból és újból fölismerhetjük, az isteni idő végtelen, s azokban a zsákokban rejlő búzaszemekből kicsírázik a jövő.
Még ha az nagyon távol is van, s mi bizton nem érjük meg

szerző: Böröndi Lajos

Forrás: Szél-járás 2023/1. sz.

Korábbi hírek

Szavalóverseny Linzben

Verőfény – Szavalóverseny Linzben   A bécsi székhelyű Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetsége immár 25 éve minden évben szavalóversenyt rendez az óvodás korosztálytól a felnőttig elsősorban...

Pintér Éva elment – A színek vonzásában

Pintér Éva, mosoni festőművész 82 éves korában elhunyt. Egy hét évvel ezelőtti miniinterjúval búcsúzunk tőle B.L./HELYI HÍRADÓK- 2016. augusztus 22. | 08:50:07 Kiemelt kép - Pintér Éva...

Előzetes: Utazás külföldre útlevél nélkül

Előzetes! Karácsonyra jelenik meg S. Halász Márta: Utazás küldföldre útlevél nélkül című dokumentumkötete. A köny három részből áll: a szerző gyermekkori emlékének leírását közli elsőként...