15.8 C
Mosonmagyaróvár
2021. május 15, szombat

Archív – Beszélgetés Kondor Katalinnal

2009-es interjút adok közzé, Kondor Katalinnal, a magyarul legszebben beszélő bemondóval, riporterrel készítettem interjút Mosonmagyaróváron. Érdemes újra elolvasni.

Hátha van még remény.

 

Kondor Katalinnal találkoztam • 2009. November 28.

 

Beszélgetés Kondor Katalinnal

 

Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, akit eltávolítottak a közmédium éléről, a minap Mosonmagyaróvárra látogatott. A közönségtalálkozó előtt beszélgettünk.

– Rendkívül nagy a várakozás az emberekben a választások közeledtével. S nyugodtan elmondhatjuk, nem csak gazdasági válság van, hanem értékválság. Válságban van a magyarságtudat. Hogyan oldható meg a sok előttünk álló feladat?

– Nyerni kell. Hihetetlen mennyiségű gazság történt az elmúlt nyolc évben büntetését el nem nyerve. Ennek a gazember politikának véget kell vetni, mert nekem az a meggyőződésem, hogy ellenkező esetben polgárháborús állapotok lesznek Magyarországon.

– Ezt nem hallom örömmel, de sokszor úgy érzem, hogy nem kettő, de legalább három Magyarország van ma.

– Nem mond butaságot, azt gondolom, hogy a főváros mindenütt más, elegy, keverék társadalommal, egymástól elszakított emberekkel. Egy kisváros, vagy netán egy falu közegnek sokkal jobb. Ott egymás szeme előtt élnek az emberek. Ebből következik, hogy a bűn is kevésbé tudja megvetni a lábát, bár hall az ember rémséges dolgokat. Azt gondolom, hogy Magyarországon elsősorban az erkölccsel van baj. Amíg helyre nem áll az erkölcsi rend, semmilyen területen nem lesz rend. Itt kell elsőként rendet tenni, és minden ezután jön. Mert az, hogy szegények vagyunk, mert kiraboltak bennünket, százszor ellopták a fejünk fölül még a tetőt is, tudott dolog. De ha az ember erkölcse nincsen a helyén, bizonytalan a világban, nem tudja, hogy mit csináljon, nincs nemzettudata, nincs kapcsolódási pontja, nem tudja, hogy ki ő, honnan jött, merre tart, akkor nagy a baj. Mert ezeket mind elvették tőle. Elvették az eligazodás jogát, elvették valójában az életet.

– Mintha az iránytű veszett volna el. Naponta zúdul ránk az információ, számtalan médium harsog, kiabál, ordít, de mintha egyetlen hiányozna mégis. A tiszta beszédé.

– Az, hogy információdömping van, nem egyenlő az informáltsággal. Rádiók, televíziók, újságok, az Internet ontják a hírek tömegét. Minek? Okosabbak lettünk általa? Nem. Tájékozottabbak lettünk? Nem. Felszínesebbek lettünk? Igen. Nekem szent meggyőződésem, hogy a Gonosz uralkodik a világban. Én a pénz mindenek felettiségét is a Gonosznak tekintem.

– Mégis valami hiányzik a pénzen túl is.

– A pénz segítségével nivellálják lefelé a világot, mosott agyú, buta, önmagát meghatározni képtelen, céljait illetően teljesen zavarodott embereket ,,gyártanak”

– Naponta fiatalok között vagyok. Úgy érzem, hogy rendkívül manipuláltak.

– Persze. A fiatalokat a legkönnyebb megrontani. Egy erkölcsileg jól megnevelt valaki, akik a szülők két évtizedes egészséges nevelése óvott, azt nehéz elrontani. De ma benyomják a gyereket már a bölcsődébe, be a tömegtermelésbe, mint egy gyárba, ahelyett, hogy normális családban élne. Igen, az egészséges családmodellt szétrombolták, szétromolta egyrészt a mocskos kommunizmus, másrészt pedig az egyébként cseppet sem különb globalizmus. Amikor tömegmasszát akarnak csinálni az emberekből. És a régi, több ezer éves családmodelleket elpusztították, miközben nem találtak ki újat. Ma ezt szenvedjük meg.

– Riadtan látja az ember, hogy a körülötte lévő világ is széthullóban van, nem csak a hazája. Az Unióban is az erkölcs roggyant meg leginkább. Itt van szlovák nyelvtörvény, amely alapvető emberi jogokat korlátoz, a Benes dekrétumokkal a népirtást vették tudomásul.

– És itt van a kereszténység törlése az európai kultúrából…

– Mintha Magyarország nem csupán gyámoltalan, gyenge lenne, hanem végtelenül önsorsrontó is.

– Én nem így gondolom. Engedje meg, hogy szándékosságot feltételezzek. A globalizált gengszter nem buta. Csak aljas. Azt gondolom, hogy mindaz, amiről beszélünk, szándékosan történik. Ennek két célja van. Az egyik egyfajta világkormány létrehozása. A másik, hogy Magyarország szűnjön meg, mert Magyarországra mindenkinek szüksége van.

– Elég sarkosan fogalmazott. Ezt hogyan értsem?

– Minden jel arra mutat, hogy Magyarországot bizonyos csoportok meg akarják szüntetni, mások felvásárolni. A nyolc éve uralkodó emberkék idegen érdekeket szolgáltak, remélhetőleg már csak pár hónapig. Ezek nem hazafiak, ezek országárulók. Bagóért eladnak mindent, hogy a saját zsebüket megtömhessék. Őket nem érdekli, hogy a földünk, vizeink idegen kézbe jutnak. Azon munkálkodnak, hogy a magyar ember rabszolga legyen saját hazájában. Aki ezt nem látja, az vak.

– 1989 táján az ember tele volt reménnyel, most visszanézve látja, hogy valójában kiképzett ügynökök szállták meg az országot, hogy le lehessen takarítani, szanálni.

– Gondolom, ez igaz is. Ha körülnéz, szinte minden idegen kézben van, mi meg mint szolgáltató kis senkik lihegünk azok körül, akik egyébként minimálbérért dolgoztatják a magyar embert. S nem is érdekük, hogy a magyar ember tanuljon, megismerjen új dolgokat, mert esetleg a képzett munkaerőt jobban meg kellene fizetni. Vége lesz persze ennek a korszaknak is, de nem bizonyos, hogy mi megérjük.

– Remélem, hogy egy ilyen kultúra, mint miénk, nem tűnik el olyan egyszerűen!

– Én is remélem, de az Isten segítsége nélkül nem megy.

– Végül hadd kérdezzem meg, hogy van ma Kondor Katalin, aki nagyon hiányzik a Magyar Rádióból. Nekem személyesen is, mint az egyik legszebben beszélő riporter.

– Ne írja meg, legszívesebben azt mondanám, hogy … de büszkén!

Böröndi Lajos

 

Korábbi hírek

Új tűzoltóautót kaptak a dunakiliti tűzoltók

Május 6-án, a Szent Flórián nap alkalmából adták át Dunakilitin azt a tűzoltóautót, melyet egyrészt a Magyar Falu Program 5 millió forintos támogatásával, másrészt...

Gulyás Lajosra emlékeznek Levélen

Gulyás Lajos mártír lelkészre emlékeznek Levélen 11-én, újratemetésének 30. évfordulóján.

Az édesanyákat köszöntjük

Az anyák tiszteletére  már az ókori Görögországban is tartottak tavaszi ünnepségeket. Akkoriban az istenek anyjának Rheának adóztak. Megünneplésének gondolatát az amerikai Ann M. Jarvis vetette...

Áldemokrata ámokfutás

Alma a fájától Ugye, nem esik messze. De nem bizony! Ennek a közmondásnak jó bizonyítása Věra Jourová EU-biztos esete. Az igencsak erőszakos hölgy Babiš cseh...

Kutatás-fejlesztési és innovációs központot épít a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet

Több mint hárommilliárd forintból Mosonmagyaróváron épít kutatás-fejlesztési és innovációs központot, kísérleti üzemet és laboratóriumot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Nagy István agrárminiszter, a térség...