12.5 C
Mosonmagyaróvár
2022. október 1, szombat

A történész visszatér – Szakály Sándor új könyvéről

Konokul az igazat mondani

A történész visszatér – Szakály Sándor új könyvéről

 

2021-ben jelent meg Szakály Sándor Széchenyi-díjas történésznek Talpra állás Trianon után címmel egy interjúkat, esszéket és tanulmányokat tartalmazó kötete, amely nem lepte meg az olvasókat. Szakály fölépülve súlyos betegségéből ott folytatja, ahol abba hagyatta vele a háromnegyed évnyi kórházi kezelés: tényekre alapozva építi azt az életművet, amely lassan-lassan kikezdhetetlennek látszik. S építi tovább a VERITAS-t, amely körül csitulni látszanak a mesterségesen gerjesztett politikai indulatok. Hiszen a konok igazmondás végül győz a történész szakmában is föllelhető megosztottságon, s az a szemlélet látszik fölülkerekedni, hogy forrásokra, tényekre támaszkodva mindenről kell és lehet beszélni. Még akkor is, ha a sunyi hallgatás, a másoknak való megfelelés, az európainak vélt igazodás még ma is bizonyos témák hanyagolását szeretné.

Áthallásos cím a könyv címe, talpra állni, a halál torkából megszabadulni Szakálynak sem volt könnyű, ehhez a Teremtő jóakarata is kellett. Mint ahogyan ahhoz is, hogy az első nagy háborút lezáró „békeszerződésnek” csúfolt országcsonkolás után újjáépíteni a halálra ítélt, pusztulásra, elemésztésre szánt országot. Talpra állítani. Hogy ez sikerült, az a csoda kategóriáján kívül köszönhető a szűk keretek közé szorított magyar politikának is. S mint ahogyan a szerző megállapítja, a Bethlen-kormány politikája, teljesítménye példa is lehetne.

Az interjúkban Szakály Sándor arról is vall, hogy szakmája iránt érzett szerelem, élethosszig tartó szerelem. Az esszék írója foglalkozik Horthy személyével is, akinek érdemei a Trianon utáni talpra állásban megkérdőjelezhetetlenek, de megítélése körül még sokáig nem várható konszenzus. Mert a tényekből levont következtetések időszaka ebben a témában még kevesek elsajátított módszere.

Tanulmányai között több érdekfeszítő írás is található, így a Magyar Nemzeti Hadsereg létrejöttéről szóló, s a Magyarországi Tanácsköztársaság Vörös Hadseregének létrehozását taglaló. De a történész Szakály közel harminc oldalas írásban számlálja elő a Honvéd Ludovika Akadémia II. Főcsoportjának, majd jogutód intézményeinek parancsnokait (1931-1945) is.

Nem lehet szó nélkül hagyni Szakály lebilincselő stílusát. Írásai olvasmányosak, ha nem járatták volna le ezt a kifejezést, azt is mondhatnánk, hogy valódi ismeretterjesztő, érthető írások gyűjteménye a kötet. Nagy szükség van ezekre is, hogy a bennük foglalt ismeretek eljussanak az értő olvasókhoz.

Szakály Sándor ez év szeptember 4-én vehette át Ópusztaszeren a Szer Üzenete díjat, történészi munkája elismeréséért. A 2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. évfordulóján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által alapított kitüntetést évről évre – püspöki szentmise keretében – olyan keresztény magyar emberek kapják, akik életükkel, munkájukkal a magyarság javának, egységének előmozdításáért fáradoznak.

  1. október 1-én Szent István-díjat vehetett át Esztergomban, ahol őt, illetve munkásságát dr. Boross Péter volt miniszterelnök méltatta.

Ezek az elismerések is jelzik, hogy az az életmű, amelyet lassú, alapos munkával épít Szakály Sándor, lassan a magyar közgondolkodás részévé válik.

(Szakály Sándor: Talpra állás Trianon után. A Facultas Humán Gimnázium és a Magyar Napló kiadása, Bp. 2021.)

Böröndi Lajos

 

Korábbi hírek

Egy izgalmas könyv bemutatója Hegysúron

Hegysúrról   A Dunamneti síkság festői szépségű környezetében, Pozsonytól huszonöt kilométerre keletre, fekszik a takaros falucska - Hegysúr. Ez a község, melynek megközelítően 650 lakosa van...

Gödörszellőztetés

Gödörszellőztetés   Még április végén, május elején körbeásta az EON a Manninger lakótelepet, szép kis gödrök maradtak utána. Aztán jött a szünet, a gödörszellőztetés. A körbekerített árkok...

Könyvbemutató Bécsben

DEÁK ERNŐ (1940), 1956 decembere óta Ausztriában él; történész, nyugdíjazásáig az Osztrák Tudományos Akadémia tudományos munkatársa. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének főtitkára...

Szakály Sándor kapta idén a Szer Üzenete díjat

AZ ÓPUSZTASZERI SZOBORI BÚCSÚN VASÁRNAP ADTÁK ÁT A KÜLÖNLEGES ELISMERÉST A SZÉCHENYI-DÍJAS TÖRTÉNÉSZNEK Szakály Sándor kapta idén a Szer Üzenete díjat FAGGYAS SÁNDOR 2022.09.05. 19:29 Szakály Sándor kapta...

Útkeresés – Deák Ernő kötetének bemutatója Peresztegen

Még 2019-ben jelentette meg a Mosonvármegye Könyvkiadó Deák Ernő Útkeresés a jövőbe című tanulmánykötetét, amely a most nyolcvan éves, Bécsben élő történész tanulmányait foglalta...